Harvest Party

När pepparplantorna äntligen skördas på Avery Island i Louisiana är det fest. Den festen tog vi till Sverige den 4:e oktober i år. På Restaurang Kommendören anordnade vi en exklusiv provsmakning av mat, drinkar och TABASCO® pepparsåser i alla dess former. Kommendörens restaurangchef Jimmy Saegenbrecht, deras Bartender Alexander Berg och vår egen kock, Annica Karlsson guidade gästerna igenom hur TABASCO® pepparsåser odlas, lagras och inte minst hur den går att använda för att ta fram det bästa i mat och dryck.

TABASCO® pepparsåser tillverkas på ett enda ställe i världen, Avery Island, väster om New Orleans i Louisiana. Hit kom Edmund McIlhenny med familj efter att hans bankverksamhet ruinerats som en följd av det amerikanska inbördeskriget. Några frön av pepparfrukten Capsicum frutescens planterades i familjens trädgård. Sen tog det ett par år av att mixa, röra, lagra och smaka av innan den första flaskan röd TABASCO® Original Pepparsås såldes 1869. Efter det är det inte mycket som har förändrats.

Pepparfrukten skördas när den är lagom mogen och perfekt röd. För att slippa tvivel bär de som skördar med sig sin petit baton rouge som är en liten röd stav. Har frukten samma färg som staven är den klar.

Sedan plockas och mosas pepparfrukterna vartefter de blandas ut med lite salt från saltgruvorna under Avery Island. Blandningen som i det här stadiet kallas ”mash” tappas därefter på bourbonfat, som i sin tur täcks med salt för ytterligare försegling. Sedan får såsen vila. I tre år.

Under den här tiden utvecklas långsamt den smak som karaktäriserar varje droppe röd TABASCO® Original Pepparsås och som gör den unik i komplexitet och smaksättande egenskaper i matlagning.  Efter tre år öppnas och inspekteras varje fat av någon ur McIlhenny-familjen. Om smak och kvalitet godkänns blandas innehållet med en fin, destillerad vinäger för att därefter silas ren från skal och frön innan den buteljeras på flaskor och skeppas ut i världen. 

CF000470.jpg