Mardi Gras

Fixa karnevalsfeeling med inspiration från Mardi Gras!

I Louisiana i amerikanska södern kan människor konsten att festa! Varje år lockar karnevalen Mardi Gras miljontals besökare till New Orleans med omnejd. Karnevalen är en fest med lokal musik, storslagna baler och gigantiska parader. Deltagarna, som är utklädda i färgsprakande kostymer och masker, dansar och kastar pärlhalsband, så kallade beads, till publiken längs gator och torg. Det är en sport att fånga så många halsband som möjligt och tävlingsmomentet är en rolig stämningshöjare.

Festligheterna pågår under många och intensiva dygn – allt detta sammantaget gör Mardi Gras till en av de mest berömda karnevalerna i världen. New Orleans bjuder även på fantastiska restauranger som Bourbon View Balcony/Bar, Arnauds/French 75 och Brennans. Restauranger med kreolsk matlagning som bas och som serverar lokala smaker i världsklass.

Mardi Gras är egentligen det franska namnet på fettisdagen och alltså ursprungligen en katolsk tradition som fransmännen förde med sig till Louisiana på 1700-talet. Men uttrycket har blivit synonymt med festligheterna i New Orleans trots att det även firas stort på många andra håll i världen, inte minst i Venedig och Rio de Janeiro. Karnevalssäsongen börjar på trettondagsafton och kulminerar vid midnatt på fettisdagen, det vill säga när fastan inleds någon gång i februari eller i början på mars månad.

Men - varför inte inspireras av Mardi Gras glädjefyllda tempo och kärleken till kryddstark mat och god dryck året runt? Köket i Louisiana är influerat av fransk, kreolsk, spansk och amerikansk matlagning. New Orleans är dessutom en av få platser utanför Sverige där man äter kräftor, tack vare cajunerna, en etnisk grupp som vandrade ner från Kanada i slutet av 1700-talet. I dag finns uppemot en halv miljon cajuner i Louisiana och de har haft stor påverkan på kulturen. Deras traditionella musik är en blandning av fransk folkmusik, countrymusik, blues, rock'n'roll och latinamerikanska rytmer. Men framför allt handlar det om maten! Cajunköket är särpräglat och välkänt. Grytan Gumbo och risrätten Jambalaya är typiska rätter och karakteristiska ingredienser är kyckling, skaldjur och kryddstark korv.

 

 

 

 

 

Gumbo är numera den officiella maträtten i Louisiana. En viktig ingrediens i grytan är okra, som kom till Amerika med afrikaner, samt ett pulver av malda sassafras. Afrikaner kallar okra "kin gumbo", därav ursprunget till namnet. Sassafras är en fröväxt som odlas i USA.

Grunden i rätten är annars, som i många andra rätter från Louisianaköket, selleri, paprika och lök. Dessa ingredienser kallas där för "treenigheten". Om vitlök tillsätts blir det "den heliga treenigheten". Den smakrika buljongbasen kompletteras med kött eller skaldjur och - mycket viktigt i sammanhanget - dark roux. En roux är egentligen en vanlig redning på mjöl och smör som ska göra grytan krämigare, men i Louisiana används den även för att fördjupa smakerna ytterligare. Det är upp till kocken att triumfera med sin dark roux!

Så - tänk Jambalaya, heta köttgrytor, paella, crab cakes, ostron med heta tillbehör. Låt dig inspireras av Mardi Gras och skapa dina egna nya traditioner med hetta och karnevalstouch från New Orleans, oavsett vilken säsong det är. Det går alltid att hitta något att fira!